×

 

Heeft u een vraag of heeft u hulp nodig met uw WordPress website? Ik kan u daarbij online ondersteunen.

 

wat is linkbuilding en hoe werkt het

Wat is linkbuilding en hoe werkt het.

Linkbuilding is een belangrijke techniek binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) om de autoriteit en de positie van een website in zoekmachines zoals Google te verbeteren. Het gaat hierbij om het verzamelen van links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Deze links worden ook wel backlinks genoemd. Het idee hierachter is dat hoe meer kwalitatieve links er naar jouw website verwijzen, hoe hoger je website zal scoren in zoekmachines.

Het belang van linkbuilding.

Linkbuilding is een belangrijke SEO-techniek omdat zoekmachines, met name Google, links zien als aanbevelingen van andere websites. Hoe meer links van andere kwalitatieve websites er naar jouw website verwijzen, hoe meer autoriteit jouw website krijgt in de ogen van Google. Dit heeft vervolgens een positief effect op de positie van jouw website in de zoekresultaten.

Google houdt rekening met verschillende factoren bij het bepalen van de kwaliteit van een link. Zo wordt er onder andere gekeken naar de relevantie van de link, de autoriteit van de verwijzende website, de ankertekst (de tekst waarmee wordt gelinkt) en de locatie van de link op de pagina. Het is dan ook belangrijk om bij linkbuilding te focussen op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Hoe linkbuilding werkt.

Linkbuilding werkt op verschillende manieren. Hieronder bespreken we enkele methodes die je kunt gebruiken om links naar jouw website te verzamelen.

Natuurlijke linkbuilding.

Natuurlijke linkbuilding is de meest gewenste vorm van linkbuilding. Hierbij worden er links naar jouw website geplaatst omdat andere websites jouw content interessant vinden en er daarom naar verwijzen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je interessante artikelen op jouw website hebt geplaatst die veel worden gedeeld op social media of wanneer je een product of dienst aanbiedt die mensen graag willen promoten.

Gastbloggen.

Een andere manier om links naar jouw website te verzamelen is door te gastbloggen op andere websites. Hierbij schrijf je een artikel voor een andere website en plaats je daarin een link naar jouw eigen website. Dit kan bijvoorbeeld op websites zijn die gerelateerd zijn aan jouw vakgebied of niche.

Het voordeel van gastbloggen is dat je op deze manier niet alleen links naar jouw website verzamelt, maar ook kunt werken aan jouw naamsbekendheid en expertise. Hierdoor vergroot je jouw autoriteit en vergroot je de kans dat andere websites naar jouw website gaan verwijzen.

Linkruil.

Een andere methode om links te verzamelen is door middel van linkruil. Hierbij spreek je met andere website-eigenaren af om links naar elkaars websites te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier snel veel links naar jouw website kunt verzamelen.

Let wel op dat linkruil niet altijd gewaardeerd wordt door zoekmachines en dat je hierbij ook moet letten op de relevantie van de link. Het is belangrijk dat de links die je plaatst relevant zijn voor de bezoeker en dat je niet alleen maar links ruilt om snel veel links te verzamelen.

Wat zijn goede websites voor linkbuilding.

Er zijn verschillende soorten websites die je kunt gebruiken voor linkbuilding. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Gastblogs en artikel directories.

Gastblogs en artikel directories zijn websites waarop je artikelen kunt plaatsen die verwijzen naar jouw eigen website. Bekijk hier een gratis Artikel Marketing website waar u artikelen kan publiceren. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier snel veel links naar jouw website kunt verzamelen. Zorg er wel voor dat de website waarop je jouw artikel plaatst relevant is voor jouw niche en dat de kwaliteit van de content hoog is. 

Sociale media.

Sociale media zijn een belangrijk kanaal om jouw website te promoten en links naar jouw website te verzamelen. Zorg ervoor dat je actief bent op verschillende sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram. Plaats regelmatig updates over jouw website en deel interessante content van anderen in jouw niche. Hierdoor vergroot je jouw bereik en de kans dat anderen naar jouw website gaan linken.

Linkbuilding tools.

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunt gebruiken voor linkbuilding. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Google Search Console om te zien welke websites naar jouw website linken en kun je Ahrefs gebruiken om de backlinks van concurrenten te analyseren. Met deze informatie kun je gericht aan de slag gaan met het verzamelen van nieuwe links.

Webdirectories.

Webdirectories zijn websites waarop je jouw website kunt aanmelden om zo meer verkeer en links naar jouw website te verzamelen. Zorg er wel voor dat je alleen jouw website aanmeldt bij relevante webdirectories en dat de kwaliteit van de website hoog is.

Infographics.

Infographics zijn een populaire manier om informatie op een visuele en aantrekkelijke manier te presenteren. Door een infographic te maken en te delen op jouw website en sociale media kanalen vergroot je de kans dat anderen deze gaan delen en naar jouw website gaan linken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de website waarop je jouw link plaatst belangrijker is dan de kwantiteit. Focus daarom op het vinden van relevante en kwalitatieve websites om jouw linkbuilding strategie succesvol te maken.

Meer weten of linkbuilding?

TOP